De wereld rond in De Refuge
In de wandelgangen van ons woonzorgcentrum kan u wegdromen bij de prachtige beelden van verre reizen of even verpozen bij de schoonheid van Gent. Wil u graag weten waar deze inspirerende foto's genomen werden? Fotograaf en journalist Tom Van de Weghe licht ze hieronder toe.
Download hieronder de folder en wandel doorheen de Refuge om alle foto's te ontdekken.
Download wandel plan
1 - Brooklyn Bridge, New York (VS)
Ooit was dit de beste plek om de befaamde Twin Towers te zien. De New Yorkers hebben de moordende aanslag van 11 september 2001 intussen een plaats gegeven, de brokstukken zijn geruimd en er zijn nieuwe torens verrezen. Hoger, mooier, grootser. Amerikanen laten zich niet klein krijgen.
2 - China, Peking Skyline
Vijf jaar lang was dit het zicht vanuit mijn VRT-kantoortje in Peking. En telkens ik keek leek die skyline weer een beetje veranderd, omdat er permanent werd bijgebouwd. China verandert dag en nacht. Alleen het gebied dat vooraan in de foto ligt blijft min of meer onaangeroerd, want daar zijn de ambassades gevestigd. Een oase van groen en rust.
9 - Japan, Kyoto
Je moet al heel veel inspiratie hebben om een sprookjesachtige landschap als dit te bedenken. De natuur toont zich hier van zijn meest creatieve en feeerieke kant. Enkel de trollen en elfjes ontbreken nog. Geen wonder dat de Japanse manga-kunst zo fantasierijk is.
11 - Mexico, Yucatán
Elke winter overwinteren 4000 pelikanen in het bioreservaat van Celestun dat omzoomd is door mangroves. Ze voeden zich met de talrijke vissen in het ondiepe brak water. Biologen zien het aantal overwinteraars elk jaar afnemen. Een gevolg van de klimaatopwarming.
12 - China, Hongkong – Kowloon
Mensen wonen nergens zo dicht op elkaar als in de wijk Kowloon in Hong Kong. De bevolkingsdichtheid bedraagt er bijna 100 keer zoveel als in Vlaanderen. Een uitdaging om hier je authenticiteit en identiteit te bewaren. Misschien daarom dat die ene bewoner dat witte kader rond zijn raam schilderde?
13 - China, Tibet - Namtso meer
Besneeuwde bergtoppen, azuurblauw water en een zeldzame witte jak. Je waant je in de hemel op een van de mooiste plekken van Tibet. Geen wonder dat de Tibetanen dit het “Hemelse meer” noemen. Op 4718 meter boven de zeespiegel is dit het hoogste zoutwatermeer ter wereld.
14 - VS, Colorado
Niet alleen in Texas, maar ook in Colorado zie je veel jaknikkers. Hiermee wordt aardolie uit de grond gepompt. Soms lijken ze in het eindeloze Amerikaans landschap op gigantische vogels die zijn neergestreken. Daarom ook dat de Amerikanen ze "dorstige vogels" noemen.
15 - China, Shanghai
Je moet inventief zijn in China als je je was wil laten drogen. Met een bamboestok hangt deze Shanghainees zijn fris gewassen onderbroekjes op. Bamboe is het meest gebruikte natuurproduct in China, zoals voor deze bouwstellingen. Chinezen vergelijken zichzelf ook graag met bamboestengels: ze zijn heel buigzaam, maar moeilijk breekbaar.
16 - VS, Massachusetts, Saint Joseph's Abbey
Een historische dag is aangebroken,. Voortaan brouwen ook de paters van dit Amerikaanse klooster een eigen trappistenbier. Confituur maken bleek onvoldoende om te overleven. Dankzij de hulp van een Belgische brouwmeester (én Belgische gist!) proeft de Trappist Ale van Spencer zeer vertrouwd.
17 - Costa Rica, Laguna de Arenal
Een hevig onweer dreigt. Het zand kleurt bloedrood. Ik passeer een bordje dat waarschuwt voor krokodillen, maar stel me gerust dat de kleur van het zand eerder ontstaan is door ijzeroxiden, en niet door het bloed van nieuwsgierige journalisten die verslonden werden door reptielen.
18 - VS, Boston
Geen enkele Amerikaanse stad ademt zoveel geschiedenis uit als Boston, broeihaard van verzet. Hier werd het het startschot gegeven van de Amerikaanse revolutie, toen in 1770 Britse soldaten het vuur openden op protesterende burgers. Mijmerend langs de Freedom Trail voelt elke Europeaan zich ergens ook thuis in deze stad met prachtige architectuur.
19 - Costa Rica, Nicoya
De golven van Costa Rica zijn de beste golven ter wereld om te leren golfsurfen. Zachtjes rollen ze over het strand. De kinderen krijgen les van Choco, hun surfleraar met rastalokken. Jammer dat de zon weer ondergaat, maar morgen zijn ze er weer, die golven.
20 - VS, South Dakota
Het midden van Amerika loopt stilaan leeg. De jongeren zoeken liever de dichterbevolkte kusten op, of het nu de oost- of de westkust is. De schuren blijven staan, steeds verder scheefzakkend in de dorre grasvlakten. Stille getuigen van een ver verleden, toen Europese gelukzoekers zich hier kwamen vestigen.
21 - Costa Rica, Santa Cruz
De bootjes liggen geduldig te wachten tot de vissers komen voor hun avondlijke vistocht. Costa Rica is het land bij uitstek om aan eco-toerisme te doen, met de meest uiteenlopende natuurlijke attracties. Een derde van het land is beschermd. Maar die luiaard die gehoopt had om zich langs de elektriciteitskabel voort te slingeren en met een smak op de grond kwam heeft daar geen boodschap aan.
22 - Santo Antao (Kaapverdië)
De ruige kliffen verdedigen het eiland tegen de woeste golven van de Atlantische Oceaan. Langs de kliffen slingert zich een wandelpad dat dorpjes verbindt die enkel te voet bereikbaar zijn.
23 - Sussex (Engeland)
Het is enkel op die zeldzaam zonnige dagen dat de witte krijtkliffen in het water van het Kanaal weerspiegeld worden. De ‘Seven Sisters’ of zeven zussen houden de wacht bij het charmante wachtershuisje van de kustwacht.
24 - Santo Antao (Kaapverdië)
Kaapverdië telt 10 kleine eilandjes. Elk eiland heeft zijn specifieke kenmerken: het eiland Sal is plat als een pannekoek , Fogo heeft een vulkaanlandschap en San Antao is het eiland omringd door ruige kusten, maar met een tropisch groen hart.
25 - Cannon Beach, Oregon (VS)
Op Cannon beach liggen grote rotsen verspreid langs de kust, alsof ze ooit zijn afgevuurd door een kanon en hier blijven liggen. Het décor voor meerdere avonturenfilms uit Hollywood. ‘Haystack rock’ en ‘the needles’, zo heten deze ruige rotsformaties vlakbij het strand. Een naald in een hooiberg.
26 - Venetië (Italie)
Venetie zien en sterven, schreef de dichter Herbert Nehrlich. Het zou zonde zijn. Want water is de bron van alle leven, toch? De smalle waterweggetjes kronkelen zich doorheen de stad als levensaders. Het blauwgroene water contrasteert met de rode en gele gevels. Vraagt u zich ook af wat er schuilgaat achter die Moorse deur?
27 - Venetie (Italie)
Een gondelaar baant zich een weg onder een van de vele fotogenieke bruggetjes. De foto toont beweging maar straalt tegelijkertijd rust uit. Je hoort het peddelen van de houten spaan en de echo’s van het water.
28 - ‘s-Hertogenbosch (Nederland)
In de stad van Hieronymus Bosch gebeurt er bijna even veel onder de straten als erboven. De Binnedieze, ooit 22 kilometer ondergrondse waterweg, biedt een bijzonder perspectief op de stad. Sinds het Bosch-jaar in 2016 kan je overal de grootmeester herontdekken op het water.
29 - Lyon (Frankrijk)
Langs de oevers van de Rhone is het aangenaam vertoeven. Ooit was het wel anders toen een autoweg zich langs deze rivier door de stad slingerde. Nu wordt er gewandeld en gefietst, staan er speeltuintjes en gymtoestellen en kan je genieten van de bijzondere architectuur van deze brug.
30 - Amman (Jordanië)
De hoofdstad van Jordanië telt 1.9 miljoen inwoners en wordt ook wel eens de witte stad genoemd. Het wit houdt de warmte buiten. De stad wordt omringd door heuvels en ligt vlakbij de Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee.
31 - New York (VS)
Oude roestige waterreservoirs en gloednieuwe spiegelende gebouwen op de achtergrond. Het lijken wel hutjes uit lang vervlogen tijden. New York is een stad van contrasten. Oud en nieuw gaan er hand in hand.
32 - Bagan (Myanmar)
Meer dan 2000 boedhistische bouwwerken liggen verspreid in deze groene vlakte. Hier de zon zien op gaan is even adembenemend als mysterieus. De mist trekt langzaam weg, terwijl het bruinrode metselwerk afsteekt tegen het groene gewas.
33 - Beijing (China)
Een zandstorm kleurt alles geel en voert zand aan uit de Gobi woestijn. De altijd uitdijende stad is continu in beweging. Bouwwerven zijn overal aanwezig en de 27 miljoen mensen die er leven zijn een voortdurende bron van verandering.
34 - Minnesota (VS)
Langs de oever van de Mississippi in St-Louis speelt een man trompet. Deze rivier heeft ermee voor gezorgd dat de jazz geboren werd. De stroming neemt het geschal mee van het noorden van de Verenigde Staten naar het zuiden, 3730 km verder, om uit te monden in New Orleans en de Golf van Mexico.
35 - Sao Vicente (Kaapverdië)
Een vrouw loopt met een kom vis op haar hoofd van de vismarkt naar huis in Mindelo. Het is nog vroeg, maar de zon staat al hoog en het is erg warm. De visgeur hangt overal. Een buurvrouw hangt uit de deur om de laatste nieuwsjes van de vismarkt op te vangen.
36 - New Orleans (VS)
Een brassbandje speelt voor de deur van een bar in de French Quarter, het mooiste stukje van New Orleans. Stilzitten is geen optie. Overal hoor je er muziek, overal is er feest. Dag en nacht. Het zit er in de genen.
37 - Lissabon (Portugal)
In een straatje trekt een kabeltram zichzelf omhoog. De straatjes in het oude centrum van Lissabon zijn smal en steil. Ze bieden koelte in de warme zomermaanden en brengen de zeelucht van de benedenstad naar boven.
38 - Vanoise, Alpen (Frankrijk)
Wolken rollen dreigend de Vanoise vallei binnen. Vredig en nietsvermoedend staan de bloemetjes te wiegen. Na drie dagen trekken, van berghut naar berghut, is de eindmeet niet meer veraf.
39 - Vanoise, Alpen (Frankrijk)
Je kan het verse groene gras ruiken en de koele berglucht voelen. De glooiende zachte vlakten in de vallei contrasteren met de harde scherpe besneeuwde toppen. Een perfect lijnenspel van groen, grijs en blauw.
40 - Sigirya (Sri Lanka)
De vlakte aan de voet van de leeuwenberg is warm, nat en vruchtbaar. Ideaal voor het verbouwen van rijst. Kilometers en kilometers met de hand gegraven kanaaltjes zorgen voor gepaste irrigatie. Sri Lanka wordt niet voor niets de Parel van Azie genoemd.
41 - Vanoise (Frankrijk)
Zware wolken hangen boven de Alpen op de achtergrond, maar in de vallei is de zon voorlopig sterker. Een gevecht tussen donker en licht, koude en warmte.
42 - Petra (Jordanië)
Dor en droog. Hemel en aarde. Petra ligt bezaaid met graftempels, uitgehakt in de roodbruine rotsen. Het vergezicht is eindeloos. Is daar een zandstorm op komst in de verte?
43 - Sigiriya (Sri Lanka)
De leeuwenrots bij zonsondergang. De 200 meter hoge rots steekt uit boven een schitterend landschap. Lang geleden bouwde koning Kasyapa hier zijn paleis, maar na zijn dood werd het paleis al snel verlaten. Al bij al bleek het toch niet zo praktisch.
44 - Petra (Jordanië)
Eerst moet je door een smallere kloof, en dan sta je plots oog in oog met een van de zeven nieuwe wereldwonderen. In Petra lijkt de tijd stil te staan. Op welk tijdstip van de dag je de stad ook bezoekt, het spel van licht en schaduw op de bruinrode rotsen zorgt voor een adembenemend schouwspel.
45 - Wadi Rum (Jordanië)
Een Zalabia bedouine loopt met 3 kamelen door de Wadi Rum woestijn. Goed beschermd tegen de warme zon loodst hij zijn dieren van het ene kamp naar het andere. “Yala!” roept hij, “Vooruit!” Met zijn hand wuift hij me nog ‘s na.
46 - Manhattan Island, New York (VS)
New York is de stad die nooit slaapt, zo luidt het. Om de rust op te zoeken moet je het water op. De echte magie begint pas bij zonsondergang, als de lichtjes opdoemen. Alleen een dramatisch wolkenschouwspel kan deze skyline overtreffen.
47 - Ha Long Bay (Vietnam)
De meest geliefde bestemming van Vietnam wordt nog mysterieuzer onder een dreigend wolkendek. Alsof er elk moment een draak kan opduiken, vandaar ook de benaming. Al 500 jaar eerder prees een Vietnamees dichter deze baai als een “rotswonder in de lucht”.
48 - Kampot (Cambodja)
Cambodja herstelt nog altijd van de gapende wonde die geslagen werd door het gruwelijke regime van Pol Pot. Maar het land herbergt een schat aan cultureel erfgoed en natuurschoon. Weg van de platgetreden toeristische paden ontdek je vissersdorpjes waar de tijd bleef stilstaan.
Als journalist kom ik op plekken waar ik misschien anders nooit zou geraken. Met deze selectie van foto’s wil ik de kijker meenemen op een stukje wereldreis. Dat kan heel ver zijn, maar ook dichtbij. Uiteindelijk is het niet de bestemming die voor mij telt, maar wel de reiservaring. En dat kun je gerust vergelijken met het leven zelf: is dat ook niet een grote reis? De bestemming is van geen belang, want die kennen we allemaal.
Tom Van de Weghe (Gent, 1975) is bekend van televisie en radio als journalist voor VRT NWS. Tien jaar lang reisde hij de wereld rond als correspondent. Hij was eerst gevestigd in China (Peking), later in de Verenigde Staten (Washington DC). Over zijn ervaringen schreef hij de boeken “Beestig China”, “Lekkel” en “Tom in Alle Staten”, vol kleurrijke foto’s die hij tijdens zijn reportagereizen maakte.